מרחב פוטנציאלי

פרוייקט מיוחד של הצלם עומר קפלן

לומוגרפיה היא לא תנועה צילומית ספציפית, אלא מעבר לכך. לומוגרפיה נותנת מקום לביטוי עצמי דרך צילום וכך גם כפלטפורמה לשתף ברעיונות ובפרוייקטים מיוחדים של צלמות וצלמים ישראלים. הפעם נארח את הצלם עומר קפלן אשר יצר פרוייקט מיוחד עם פרשנות מיוחדת לצילום בסטודיו בעת תקופה הקורונה בניו יורק, כתלמיד במוסד מובחר לצילום.

Potential Space הוא פרויקט המבוסס על שיתוף פעולה בין צלם למצולם המכוון ליצירת מרחב אינטימי ובטוח לתיקוף עצמי, אי נוחות ומבוכה. באמצעות סשנים שנמשכו מספר שעות בלבד, המצולמות ואני יצרנו חיבור רגשי וניהלנו דיונים פתוחים ומרתקים .את הנשים בצילומיי איתרתי בפורומים באינטרנט והזמנתי אותן אלי לדירה.

בשלב הראשון צילמתי אותן במשך כשעה ולאחר מכן ביקשתי מהמצולמות לצלם את עצמן מבלי שאני נמצא בחדר. הנחתי אותן כך שהן יכולות לשנות את הלבוש שלהן ולהצטלם באיזו תנוחה או פוזה שתבחרנה. אחת מהן אפילו ביקשה לנמנם במיטה שלי. לאחר מכן, ביקשתי מהן לכתוב על החוויה שהן עברו .לא ראיתי את הצילומים עד שפיתחתי את הנגטיבים בחדר החושך. בדרך הזו אני נותן לקולות של המצולמות שלי להישמע באמצעות שילוב של טקסט ותמונה. 

לאחר מספר סשנים של מצולמות שונות, מתוך עניין באווירה שנותרה בחדר לאחר שהן עזבו אותו, החלטתי לצלם פורטרטים עצמיים ולחקור את הפגיעות והשבריריות של המצולמות שלי דרך שיקוף של הרושם שהן השאירו עלי. הפרויקט צולם במהלך לימודיי בבית הספר International center of Photography שבניו יורק, והוצג בתערוכת הגמר (לחצו כאן) וגם באתר האינטראקטיבי שבניתי (לחצו כאן).

במהלך הפרוייקט השתמשתי במצלמת האסלבלד 500C\M יחד עם סרט הצילום המיתולוגי של קודאק - TRI-x 400. הנגטיבים פותחו תחילה בחדר החושך של בית הספר ולאחר מכן, כשהמגפה התפשטה וגרמה לסגר, עברתי לפתח באמבטיה של השותף שלי לדירה, שעזב זמנית לניו ג'רזי בגלל המצב.

במהלך לימודי בבית הספר חקרתי צלמים מוכרים כמו רוברט מייפלת'ורפ, ג'ים גולדברג, ברברה דג׳נויו ואנדי וורהול. עיקר השפעתם הייתה בשיח המתמיד שהם יצרו בתוכי בתהליך היצירה. הקולות שלהם מהדהדים ודוחפים אותי לשאילת שאלות: כיצד גברים מצלמים נשים לאורך ההיסטוריה? כיצד נשים מצלמות נשים אחרות ואת עצמן? כיצד אציג אותן בצילומים? כיצד המראה של המצולמות משפיע על האופן בו אצלם אותן? עד כמה אני מרגיש בנוח עם האופן בו אני מציג אותן בצילומים? 

תהליך צילום הפרויקט היה קשה עבורי מכיוון שהוא דרש ממני להתמודד עם תחושות אשם וספקות שצצים לעיתים קרובות במערכות היחסים שלי עם נשים. כנער ,סבלתי מהתקפי פאניקה והרגשתי שאין לי מקום לבטא את עצמי. באמצעות יצירת הפרוייקט Potential Space, רציתי לספק למצולמות מרחב פוטנציאלי לחקור את האישיות שלהן כך שיוכלו להישאר נאמנות למי שהן. בנוסף ,אני מאמין שהפרויקט עזר לי לפתח הבנה טובה יותר של עצמי.

תודה רבה לעומר קפלן ששיתף אותנו בפרוייקט המיוחד שלו.  לעבודות נוספות ניתן לבקר באתר שלו ובאינסטגרם.

רוצים לכתוב לנו? רוצות לשתף את קהילת הצילום בישראל בפרוייקטים שלכם? טיפים מיוחדים? כתבו לנו במייל [email protected] או באינסטגרם lomographyil.



כל הזכויות על הצילומים בכתבה זו שייכות לעומר קפלן בלבד.